6% btw regeling op na-isoleren van woning ouder dan 2 jaar

De arbeidskosten bij het energiebesparend isoleren van vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar, vallen onder het 6%-tarief. Isolatiemateriaal is bijvoorbeeld glaswol, steenwol en piepschuim. Het gaat hier dus niet om ramen, deuren, kozijnen en beglazing. Ook riet geldt niet als isolatiemateriaal.

Voorwaarde is dat de Rc-waarde (de warmteweerstand) van de scheidingsconstructie minimaal voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.

Let op!

Het Bouwbesluit is per 1 april 2012 aangepast. Hierdoor is binnen de branche onduidelijkheid ontstaan wanneer het 6%-tarief mag worden toegepast. U mag het 6%-tarief toepassen als wordt voldaan aan de warmteweerstand die geldt voor bestaande woningen (Rc-waarde 1,3). Dit geldt voor alle hierboven beschreven isolatievormen (vloeren, muren en daken).

Is de waarde van de gebruikte materialen 50% of minder van de totale isolatiewerkzaamheden? Dan vallen de gebruikte materialen ook onder het 6%-tarief. Is deze waarde meer dan 50%? Dan vallen de gebruikte materialen onder het 21%-tarief.

Werkzaamheden buiten de isolatie om, zoals sloopwerk voorafgaand aan de isolatie, de installatie van zonwering of een dakkapel vallen onder het 21%-tarief. Gaat u de woning zowel verbouwen als isoleren? Dan splitst u het werk in een deel verbouwing (21%) en een deel isolatie (6%).

Let op!

Voor sommige van bovenstaande werkzaamheden geldt tijdelijk toch het 6%-tarief, als ze worden uitgevoerd in woningen ouder dan 2 jaar. Kijk voor een overzicht hiervan bij Werkzaamheden die tijdelijk onder het 6%-tarief vallen.

Bron: www.belastingdienst.nl